Начало  »  Статии  »  Грижа и поддръжка

Грижа и поддръжка

За да се насладите по-дълго на красотата на вашите пердета и завеси, моля имайте предвид следната информация:


Изваждайки ги от опаковката, в която сте ги получили, може да забележите, че по плата има гънки или намачкано. След като ги окачите те би следвало да се изпънат от само себе си за няколко дни. Ако предпочитате, бихте могли да ги изгладите с лека ютия от опаковата страна (с изключение на пердета от кадифе).

 

Свиваемост

Моля, имайте в предвид, че при първото пране някои материи могат да се свият, понякога до 5% от общия размер. Това се отнася за платове, в състава на които има памук, лен, вискоза или други натурални влакна. Това свиване е нормално и не се счита за недостатък или дефект на материята.

В подгъва на вашите завеси има предвиден достатъчно плат, за да бъде направено допълнително регулиране на височината, ако се наложи след първото третиране. Бихте могли да се обърнете към нас, с удоволствие ще Ви съдействаме за необходимите корекции или към всяко друго шивашко ателие.

Забележка: Възможно е, макар и изключително рядко, определени атмосферни условия да доведат до свиване или отпускане за завесите, докато висят окачени.

 

Почистване

Силно препоръчваме пердетата да бъдат давани на професионално почистване! Ако нямате възможност по някаква причина, то перете съобразно инструкциите, по възможност в торба за пране. Желателно е да ги окачите обратно възможно най-скоро след почистването.

Забележка: Бихте могли да оставите кукичките, които са със закопчаване, но винаги съществува вероятността някоя от тях да се откопчее и да нарани тъканта или да нанесе повреда на пералната машина.

 

Гладене

Всички пердета, с изключение на тези от кадифе, могат да бъдат леко пригладени от опаката страна на плата със слаба ютия. Парата, силния натиск и високата температура трябва да бъдат избягвани, тъй като биха могли да доведат до свиване или отпускане на тъканта.

 

Кадифе

Завесите от кадифе се почистват само на химическо чистене и не се гладят! Поради наличието на хаф след почистване, а понякога и само при пренасяне или сгъване на завесите може да забележите участъци, изглеждащи като по-тъмни или светли петна, дължащи се на обръщане на хафа. Те може да изчезнат от само себе си, след като закачите завесите и повисят известно време или може да им помогнете, като пригладите нишките по посока на хафа. Това важи не само за кадифето, но и за всички платове с хаф.