Начало  »  Статии  »  Какво трябва да знаем за поддръжката на лена?

Какво трябва да знаем за поддръжката на лена?

Специфичната, неподправена визия на лена е много характерен и търсен ефект в интериорния дизайн, с акцент в натуралното, семпло и модерно излъчване. Лена и памука са основните естествени материи, използвани в интериора и най-вече при завесите. Когато ги интегрираме в нашата концепция за обзавеждане, е необходимо да сме с ясното съзнание, че те ще изглеждат точно по начина - по който сме свикнали да ги виждаме - живи и естествени, но често - намачкани и деформирани.

Много лесно се намачкват и се деформират!

Поддръжка на изделия от памук и лен
Красотата на растителните влакна изискват повишено внимание при поддръжката им. Поради различните технологии и техники на обработка и багрене на тъканите, са необходими различни грижи. Във всеки конкретен случай условията за отличен външен вид и трайност са обозначени на етикета и е много важно да ги спазваш.

Правилото е да ги переш при температура до около 60˚С с щадящи препарати. Ярко оцветените и пъстрите – до около 40˚С. Не използвай сушилня или я пускай на най-ниската температура и изваждай прането преди напълно да изсъхне.

Ако простираш на открито, обръщай изпраното наопаки, за да не уврежда слънцето цветовете. Най-добре е да гладиш с пара през кърпа или от опакото в още влажно състояние.

Лен, памук и синтетика
За да се тушират неблагоприятните характеристики на памучните и ленените материи, в текстилната индустрия се използват комбинации с различен процент синтетична нишка. Затова, ако искаш красива завеса, но с устойчива форма и лесна поддръжка – не се притеснявай, че в състава е посочен и процент полиестер – например.

Видео